Osteopathie

Osteopathie is gericht op het mobiliseren (het weer laten bewegen) van de structuren in het lichaam die normaal gesproken kunnen bewegen maar door een probleem minder beweeglijk of geblokkeerd zijn. Hierbij is te denken aan de gewrichten, spieren en banden, maar ook het bindweefsel en de organen. Bij osteopathie zijn er drie uitgangspunten:

  • het lichaam functioneert als een geheel;
  • structuur en functie van weefsels in een lichaam beinvloeden elkaar: als de structuur verandert verandert de functie, maar ook andersom;
  • het lichaam heeft zelfgenezend vermogen.

Osteopathie is gericht op het opsporen van verstoringen in de beweging (mobiliteit) in het lichaam van een dier. Door deze verstoringen op te heffen wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam in gang gezet. Het lichaam zal vervolgens allerlei problemen zelf gaan oplossen.

De osteopaat werkt in principe met de handen. Soms worden hulpmiddelen gebruikt om een verstoring op kunnen te heffen. Het opheffen van blokkades in het lichaam kan op verschillende manieren gebeuren. Gewrichten kunnen gemobiliseerd worden, de beweeglijkheid van organen kan hersteld worden en het cranio sacrale systeem kan met zachte technieken gestimuleerd worden.

Osteopathie kan toegepast worden bij een veelheid aan problemen. Te denken is aan problemen bij het bewegen, rugklachten, niet of minder goed willen lopen, maar ook bij problemen met hengstigheid en/of drachtig willen worden van een merrie. Daarnaast kan osteopathie preventief (als ‘onderhoud’) worden toegepast om problemen zo veel mogelijk te voorkomen. Onder meer ook bij jonge paarden voordat ze zadelmak gemaakt worden.

Overweegt u een osteopathie behandeling voor uw paard of hond? Neemt u dan vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden.

Reactie van een klant:

Beste Gisabeth, mijn respect hoe jij onze hond behandeld hebt, fantastisch. Hij is heel rustig geworden, de pijn in zijn rug is weg.
Hij is ook weer blij, heel erg dank daar voor.
Wat een vakkundigheid.
Zou het meer mensen aanraden, vooral de rust die je uitstraalt. Nogmaals dank je wel.