Blog “Osteopathie voor paarden: de APK voor je viervoeter”

Naar aanleiding van de behandeling van haar paard Sterre schreef Linda onderstaande blog

Onlangs hebben we kennis gemaakt met osteopathie voor paarden. Een ware APK voor je paard! We zijn al een tijd bezig om onze paarden optimaal in hun vel te krijgen. De juiste voeding, veel vrije beweging (lees: weidegang), oefeningen om onze viervoeters soepel te houden. We slurpen als het ware alle kennis over het houden van paarden op.                Na onze kennismaking met Gisabeth wilden wij meer weten over osteopathie bij paarden. Een van onze paarden (Sterre) heeft al heel wat arbeid in haar leven verricht. En daarmee ook de nodige kwetsuren opgelopen. Dat bleek ook tijdens de behandeling die Gisabeth haar gaf.

 

Osteopathie voor paarden; de APK voor je viervoeter

Op een heel rustige manier maakte Gisabeth contact met Sterre. Voelde voorzichtig haar lichaam af, waardoor Sterre begon te ontspannen. Op dezelfde rustige wijze maakte Gisabeth een scan met haar handen van Sterre’ s beweeglijkheid in haar gewrichten. Ze liet mij voelen dat Sterre een bepaalde draaiing minder goed kon maken. Dat er letterlijk minder beweging mogelijk is bij een gewricht. Dit heeft als consequentie dat Sterre bijvoorbeeld minder goed kan ontspannen bij bepaalde oefeningen. Of dat ze een oefening gewoon niet kan uitvoeren; het gewricht heeft dan onvoldoende ruimte om de beweging te maken. Iets wat ik inderdaad al ontdekt had met rijden en grondwerk. Na behandeling van het betreffende gewricht werd de beweging wel moeiteloos uitgevoerd tot mijn grote verbazing.

Op deze manier werkte Gisabeth het hele lichaam van Sterre af. Gaandeweg de behandeling liet Sterre steeds meer toe. Je zag op een gegeven moment totale overgave en ontspanning. Zeker toen het hoofd als laatste aan de beurt was. Sterre heeft altijd een bepaalde mate van spanning in haar gezicht. Spieren die nooit ontspannen, haar verleden als het ware vastgelegd in haar gezicht. Gisabeth behandelde bepaalde punten op het hoofd van Sterre en na wat geproest en gezucht voltrok zich een klein wondertje. Ik zag een aantal lijnen rondom de ogen van Sterre ontspannen en haar ogen leken zichtbaar kleiner. Geen opgetrokken oogleden meer! En haar hele gezicht verzachte.

Resultaten Osteopathie

Nu, een kleine drie weken na de behandeling, loopt Sterre makkelijker en ruimer. Verder merk ik minder verschil in het kunnen uitvoeren van oefeningen naar beide kanten. Het gaat allemaal veel makkelijker, terwijl we erg weinig geoefend hebben. Daarnaast valt het anderen op dat Sterre er zo goed en ontspannen uitziet. Sterker: ze VOELT zich heel ontspannen.

Een paar keer per jaar een professional met verstand van zaken naar de beweeglijkheid van je paard laten kijken behoedt je voor problemen met de gewrichten en andere structuren in het lichaam van je paard. Een osteopathie-behandeling is volgens ons dus als de APK voor je paard. Een must voor een ontspannen en soepel bewegend paard. Iets wat wij zeker in ons ‘goed-in-hun-vel’ pakket voor onze paarden gaan opnemen!